Orientare înseamnă, prin definiție, să știm de unde pornim, care este destinația și ce drum este cel mai potrivit pentru a conecta cele două puncte.
Un obiectiv major, însă, este ca noi cei care căutăm destinația, să ne asigurăm că ne vom și simți bine, împliniți, atunci când o atingem! Și, cum știm, nu orice destinație se potrivește pentru orice om. Unii sunt născuți pentru mare, alții pentru munte.
În orientarea profesională sunt aduse laolaltă cele 3 puncte. Omul, momentul din viață în care se află și ce punct de destinație are potențialul de a-i trezi întreaga energie a vieții.
Când este necesară orientarea profesională?
În principiu, dacă am trăi într-o societate care să aibă în centrul său omul, nu economia sau politica, orientarea profesională ar începe din momentul nașterii, pentru că acel moment și locul nașterii ne spun multe despre darurile noastre din naștere și pentru ce suntem cel mai bine echipați ca și profesie și profil personal, ca să atingem excelența. Dar nu se întâmplă așa!
Dacă sistemul de educație formală ar fi centrat pe om, ca în societățile mai avansate, în școala primară și cea gimnazială ne-ar fi evaluate aptitudinile, tipul de personalitate, structura inteligențelor cognitive și emoționale și am primi îndrumare reală către domeniul în care ne potrivim și căruia i-am adăuga valoare. Dar nici asta nu se întâmplă în mediul educațional formal.
Tindem să ne “orientăm” dezorientați către joburi care se pregătesc să dispară, în loc să ne adaptăm pentru cele ce se vor naște. Și în tot acest timp alergăm prin școli nepotrivite, job-uri pentru care nu avem nici dotare nici chemare.
Poți evita asta!
Cum? Apelând la orientarea profesională. Ca părinte, pentru copiii tăi înainte de a irosi ani în licee și facultăți nepotrivite și pentru tine, ca adult la orice vârstă ai fi, dacă vrei să ajungi într-un loc de muncă în care să te duci cu drag. Se spune că ți-ai găsit munca potrivită ție când cu cât mai mult muncești, cu atât mai împlinit te simți. Că ți-ai aflat chemarea atunci când chiar dacă nu ai fi plătit pentru asta, ai munci cu drag.
Dacă nu s-a întâmplat asta deja pentru tine, atunci ia în calcul să apelezi la serviciul de orientare profesională.
Ce include serviciul de orientare profesională?
- o sesiune inițială de evaluare aptitudini, interese, psiho-profil (60 min.)
- elaborare raport (3-5 zile de la finalizarea testelor)
- comunicare rezultate și recomandări (sesiune de consiliere 60 min.)
Investiția?
400 lei – individual, adult
350 lei – individual, elevi și studenți
psiholog Maria Cristina Călin, practician Psihologie Clinică, Consiliere psihologică-evaluarea și consilierea experiențială a copilului, adultului, cuplului și familiei
Recomandă unui prieten!